Bulan ini, rakyat Malaysia dikejutkan dengan berita mengenai sesetengah bank tempatan yang mahu mengenakan caj baharu ke atas perkhidmatan di kaunter dan mesin deposit tunai (CDM) sebanyak RM2 serta bayaran sebanyak 50 sen bagi pembayaran kad kredit dan pembiayaan pinjaman melalui mesin smart recycle (SRM) atau CDM pada tarikh yang sama. Hal ini ternyata mengundang rasa tidak puas hati di kalangan masyarakat hingga mereka melabelkan perbankan di negara ini sebagai “The Silent Ah Long”.

Berita mengenai caj terbaharu itu sememangnya mendapat bantahan daripada segenap lapisan masyarakat dek kerana caj yang dikenakan itu agak melampau dan tidak sepadan dengan perkhidmatan yang diberikan. Bagi Timbalan Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd Yusof Abdul Rahman berkata pihak bank tidak sepatutnya mengaut keuntungan dengan cara mengenakan caj terbaharu kepada pelanggan mereka oleh kerana pihak bank sudahpun memperolehi keuntungan daripada simpanan pelanggan dan perkhidmatan pinjaman.

Malayan Banking Berhad merupakan antara bank yang terawal menjalankan caj terbaharu

Ujarnya lagi, perkhidmatan CDM yang dijalankan hanyalah untuk menjimatkan operasi bank dan pekerja. Akan tetapi, apabila caj sedemikian dikenakan ia seolah-olah menunjukkan bahawa para pelanggan menggunakan perkhidmatan di kaunter bank. Oleh itu, beliau meminta agar Bank Negara Malaysia (BNM) untuk campur tangan mengenai isu ini dan melakukan kajian semula terhadap perkhidmatan tersebut yang ternyata membebankan pengguna.

Setakat ini, tiada kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh pihak BNM mengenai caj tersebut, walau bagaimanapun terdapat sumber yang mengatakan bahawa caj ini telahpun mendapat kelulusan dari pihak berwajib BNM dan pelaksanaan secara berperingkat sedang dijalankan sebelum ia dikuatkuasakan bermula 1 Oktober ini.

Sementara itu, satu tinjauan telah dilakukan ke atas platform laman sosial tempatan mendapati rata-rata golongan netizen membantah pelaksanaan tersebut kerana ia sama sekali mendatangkan beban kepada rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah B40. Hal ini kerana bukan semua golongan mampu untuk membayar caj tambahan yang dikenakan. Walaupun jumlah itu kelihatan kecil, namun jika dihimpunkan ia mampu mencecah ribuan ringgit. Ini tidak termasuk caj ke atas kad kredit sebanyak RM25.

Walau bagaimanapun, terdapat juga sebilangan kecil para netizen yang menganggap bahawa caj baharu yang dikenakan oleh pihak bank adalah suatu yang normal. Ini kerana ia seakan jaminan bagi pihak pelanggan terhadap penambahbaikan mutu perkhidmatan yang dilanggani mereka dan ini secara langsung dapat menggalakkan penggunaan bank secara atas talian dengan lebih kerap (online banking).

Antara alasan  caj tersebut adalah untuk menambahbaik mutu perkhidmatan perbankan di Malaysia

Dalam hal ini, pihak BNM haruslah memainkan peranan penting dalam memberi info dan penerangan yang tepat kepada rakyat Malaysia agar mereka tidak merasa terbeban dengan caj tambahan yang dikenakan ke atas perkhidmatan bank. Sediakan satu prosedur operasi standard (SOP) mengenai perkara ini dan haruslah dimuatnaik ke laman sesawang untuk rujukan para pelanggan.

Di samping itu, pihak BNM sepatutnya menjalankan beberapa bancian hasil daripada soal selidik ke atas pelanggan menerusi caj yang dikenakan. Di situ, barulah pihak BNM boleh melakukan kajian secara menyeluruh mengenai pelaksanaan caj tambahan yang hendak dikenakan ke atas perkhidmatan kaunter CDM dan kad kredit.

Jelas di sini, hal ini menunjukkan betapa pentingnya komunikasi di antara pihak bank dan para pelanggan mereka dalam menjalankan sebarang urusan. Tidak perlulah ada caj yang tersembunyi hingga mendatangkan beban ke atas para pelanggan. Mungkin pihak bank tidak mengetahui bahawa para pelanggan sudahpun mempunyai rencana sendiri dalam menguruskan kewangan mereka. Sepatutnya, satu undang-undang yang tepat perlu dirangka bagi melindungi hak para pelanggan bank agar tidak dikenakan caj yang tidak munasabah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here