Kalau dahulu prospek hartanah mungkin satu bidang pelaburan yang jarang mendatangkan kerugian. Kebanyakan ejen-ejen hartanah berlumba-lumba mendapatkan peluang pelaburan bagi mengaut keuntungan.

Malah syarikat-syarikat pembinaan juga mula melihat setiap sudut ‘tanah’ terutamanya di kawasan ‘segitiga emas’ sekitar Kuala Lumpur sebagai lubuk wang mereka.

Namun lambakan-lambakan hartanah ini ada kesan buruknya. Nilai suatu aset semakin menurun. Pada tahun 2016, sebanyak lapan juta kaki persegi jumlah ruang pejabat dijangka bakal siap dalam tempoh lima tahun akan datang. Bermakna secara kasarnya pada tahun 2021, ruang pejabat di Kuala Lumpur akan bertambah sehingga lapan juta kaki persegi.

Menurut Bank Negara Malaysia (BNM) menjelang 2021, kadar ruang pejabat kosong akan meningkat kepada 32 peratus berbanding 18 peratus suku pertama 2017. Kadar ini termasuk dengan 140 buah pusat beli belah baharu yang akan memasuki pasaran pada tahun 2021 terutama di sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang dan Johor.

Kadar sewa pejabat susut pada suku kedua 2019

Fenomena ini bukan suatu yang positif. Lambakan bekalan tetapi kurangnya permintaan di pasaran menyebabkan berlakunya kerugian kepada ejen-ejen hartanah, syarikat pembinaan dan negara.

Kadar sewa pejabat di Kuala Lumpur susut 0.2 peratus pada suku kedua 2019. Kadar sewaan ini kekal di bawah tekanan dengan pemilik hartanah bersaing menarik penyewa baharu dan pada masa sama mengekalkan penyewa sedia ada.

Unit Kondominium mengalami penurunan harga secara mendadak

Lebihan bekalan dalam beberapa segmen hartanah boleh menyebabkan berlakunya impak negatif dalam ekonomi yang lebih luas. Baru-baru ini unit kediaman kondominium di Jalan Jubilee menunjukkan penurunan mendadak daripada RM385,000 kepada RM311,000.

Jika pembelian ini melibatkan pembeli tulen, itu satu berita positif kepada mereka yang belum memilikinya. Namun bukan kepada ejen hartanah yang telah membeli unit berkenaan pada harga lama.

Begitu juga dengan segmen hartanah bagi unit ruang pejabat. Lebihan bekalan akan memberi impak yang lebih besar kepada ekonomi lain antaranya dari segi pekerjaan dan industri pembinaan.

Jika perkara ini berterusan berlaku, sektor hartanah negara akan semakin lemah. Malaysia akan berhadapan dengan risiko pertumbuhan ekonomi yang perlahan, kadar pengangguran lebih tinggi, pelbagai sektor akan berdepan dengan kelemahan berpanjangan dan merosotkan institusi perbankan serta kewangan.

Impak yang negatif juga akan dilihat pada akaun semasa imbangan pembayaran dan ini akan mengurangkan kedudukan fiskal kerajaan sekiranya langkah-langkah menyelamat diperlukan.

Pendedahan kepada aktiviti kewangan bagi sektor hartanah mungkin akan terus berada pada tahap yang selesa jika berlakunya keseimbangan bekalan dan permintaan. Namun jika tidak berhati-hati dan kebanyakan syarikat serta ejen terus ‘tamak’ mengaut keuntungan sehingga tidak melihat kepada kedudukan ekonomi negara ianya akan memberikan impak yang negatif.

Penjualan harga setiap unit hartanah walaupun berbeza segmen adalah di luar kadar kemampuan penduduk Malaysia yang rata-ratanya mempunyai gaji minimum RM1,050. Bukankah lebih indah jika kerajaan terus memperbanyakkan usaha mewujudkan rumah mampu milik dengan kadar beliaan yang mampu dimiliki oleh golongan B40.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here