Hakikat yang pasti tidak boleh disangkal oleh mana-mana pemaju rumah atau ejen hartanah iaitu Malaysia sedang menghadapi krisis lambakan hartanah yang tidak terjual dan masalah ini menjadi semakin kronik saban tahun.

Apa tidaknya, menurut Pusat Maklumat Harta Tanah negara, jumlah hartanah yang tidak terjual di negara ini terus meningkat kepada 58,078 bernilai RM37.23 bilion yang direkodkan pada suku pertama 2019.

Data tersebut menunjukkan bahawa hartanah perumahan menyumbang jumlah tertinggi iaitu 32,936 unit bernilai RM19.96 bilion diikuti pangsapuri perkhidmatan (13,013 unit bernilai RM10.18 bilion), kedai (5,472 unit bernilai RM4.5 bilion), SOHO (1,537 unit bernilai RM707.82 juta) dan hartanah industri (1,120 unit bernilai RM1.87 bilion).

Sebanyak 20,863 rumah bernilai RM17.59 bilion daripada hartanah perumahan yang tidak terjual berharga melebihi RM300,000. Statistik ini jelas menunjukkan bahawa rata-rata penduduk Malaysia hanya mampu membeli hartanah yang nilainya kurang daripada RM300,000.

Rakyat Malaysia hanya mampu membeli rumah di bawah harga RM300,000

Apabila hartanah ini tidak terjual maka mulalah pihak-pihak yang bertanggungjawab ‘menggali’ dimana silapnya dan apakah punca sehingga hartanah ini langsung tidak terusik. Sudah pastinya antara faktor utama yang menyumbang kepada permasalahan ini adalah polisi bank, harga pasaran dan purata pendapatan individu.

Kemampuan untuk memiliki rumah sendiri semakin terbatas akibat harga rumah yang semakin mahal dan tidak sepadan dengan jumlah pendapatan. Dengan kenaikan harga rumah saban tahun dan pendapatan pula tidak meningkat, bagaimana rakyat ingin membeli rumah? Ditambah lagi dengan pelbagai karenah birokrasi dan peraturan-peraturan bank yang ketat menyukarkan lagi keadaan untuk rakyat membeli hartanah.

Tidak dapat dinafikan juga tindakan pemaju-pemaju yang galak membina rumah-rumah ‘high-end’ ini akhirnya menjurus kepada lambakan hartanah yang tidak terjual. Mereka ingin mengejar keuntungan namun akhirnya terpaksa menerima hakikat bahawa permintaan tinggi hanyalah untuk hartanah mampu milik sahaja.

Namun, tidak boleh disalahkan seratus peratus kepada pemaju yang menjual rumah dengan harga yang mahal kerana kadang kala harga tanah yang menjadi lokasi pembinaan rumah turut menjadi faktor rumah yang dibina dan dijual pada harga yang tinggi. Dalam pada masa yang sama kos pembinaan rumah juga semakin meningkat kerana harga barang binaan meningkat sekaligus memaksa pemaju menjual rumah pada harga yang tinggi.

Persoalannya, jika rakyat Malaysia tidak mampu dan tidak memiliki kuasa untuk membeli hartanah di negara ini, bagaimanakah krisis hartanah negara ini akan selesai? Siapa pula yang akan membeli hartanah di Malaysia? Impaknya sudah pasti membebankan pihak pemaju yang tidak mendapat pulangan terhadap projek.

Termenung memikirkan harga rumah yang semakin tidak masuk akal

Oleh itu, untuk menyelesaikan isu lambakan hartanah ini memerlukan kerjasama daripada pelbagai pihak. Apa yang rakyat mahukan adalah rumah yang mampu dimiliki dan pihak bank tidak terlalu ‘berkeras’ dalam proses memberikan pinjaman. Jika ingin membangunkan projek perumahan pula kerajaan perlu ‘memaksa’ pemaju untuk membina rumah pada harga mampu milik agar tidak menambahkan lagi statistik hartanah yang tidak terjual.

Sampai bila rakyat perlu menyewa dan merempat di negara sendiri? Seharusnya harga rumah yang baru dibina perlu selaras dengan pendapatan rakyat agar penawaran tidak melebihi permintaan seterusnya dapat mengelakkan masalah lambakan hartanah yang tidak terjual ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here